Motorrijles

Wil jij je motorrijbewijs halen? Kies dan voor motorrijles bij Rijschool ARM, waar we je op een uitgebreide manier klaarstomen voor het rijexamen bij het CBR. De kosten van het rijbewijs hangen gedeeltelijk af van wat je al kunt en hoe snel je de vaardigheden onder de knie hebt. Wil je gebruik maken van een spoedcursus rijbewijs, of aan de andere kant juist motorrijlessen nemen in je eigen tempo? We zorgen er als rijschool in Leiden en Leiderdorp voor dat we ons aanpassen aan jouw wensen.

We geven onze motorrijles op een Honda CB 650 met ABS, waardoor je kunt rekenen op betrouwbaar en wendbaar materiaal. Bovendien krijg je les van een KNMV gediplomeerd rij-instructeur. Heb je al een autorijbewijs in handen? Dan hoef je het theorie-examen niet af te leggen en kun je direct van start gaan.

Drie verschillende examens voor je motorrijbewijs

Je doet drie verschillende examens om je motorrijbewijs te halen. Tijdens je rijlessen zullen we aandacht besteden aan de vaardigheden die je nodig hebt voor het Examen Algemene Voertuigbeheersing (AVB), net als het Examen Algemene Verkeersdeelname (AVD). Eventueel dien je ook het CBR theorie examen voor je motor af te leggen.

Houd er rekening mee dat je 7 bijzondere verrichtingen dient uit te voeren, van de 12 die je er dient te beheersen.

Inhoud van het rijexamen AVB

Tijdens het rijexamen AVB voor je motorrijbewijs dien je een aantal oefeningen uit te voeren, verdeeld in 4 clusters. Het gaat om deze oefeningen:

• Het lopen met de motor en gebruik van de standaard (deze is verplicht);

• De verrichtingen bij lage snelheid (zes oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze);

• De verrichtingen bij hogere snelheid (drie oefeningen, één verplicht);

• De remoefeningen (drie oefeningen, waarvan één verplicht en één naar keuze).

 

Leeftijden motorrijles

Categorie A:
a. Starter A1 (ben je als je 17, 18 of 19 bent en nog geen motorrijbewijs hebt): lessen vanaf 17, examen vanaf 18. Rijbewijs: motorfiets tot max. vermogen 11 kW en driewielig motorvoertuig met max. vermogen 15 kW.
b. Doorstromer naar A2: lessen vanaf 19, examen vanaf 20 (mits 2 jaar in bezig A1)
c. -1. Doorstromer naar A: lessen vanaf 22, examen vanaf 22 (mits 2 jaar in bezig van A2)
c. -2. Doorstomer/starter: ouder dan 24 jaar en al langer dan 2 jaar in bezig van A1 moet AVB en AVD doen. (RR art. 53.4.b.1ste lid)
d. Starter A2: lessen vanaf 20, examen vanaf 20 (1ste motorrijbewijs): Rijbewijs: Motorfiets tot 35 kW
e. Starter A: lessen vanaf 24, examen vanaf 24 (1ste motorrijbewijs) : Rijbewijs : Motorfiets onbeperkt vermogen
(let op: iemand met een A2 rijbewijs uit het hierboven genoemde systeem moet altijd nog een AVD examen afleggen om voor het A (onbeperkt) rijbewijs in aanmerking te komen)

Categorie A met (code 80 – driewielig motorvoertuig):
Dit systeem kent twee categorieën namelijk A1 en onbeperkt.
a. A1: Examen vanaf 18 en lessen vanaf 17 jaar met een (2-wielige) motorfiets < 11 kW
a. Je ontvangt dan een rijbewijs A1 gelijk aan het getrapte systeem
b. Categorie A2 kennen we niet in dit systeem, wel kun je na 2 jaar doorstromen naar A2 motor en vervolgens na 2 jaar naar A (onbeperkt) motor, kortom je valt dan terug naar het getrapte systeem zoals hierboven beschreven
b. Start met 21 jaar, examen met (tweewielig) motorfiets van 40 kW, na 31-12-2018 met 50 kW (A onbeperkt)
a. Je ontvangt rijbewijs A onbeperkt met code 80 en het rijbewijs A1 en A2. Je mag rijden op een motorfiets die in de categorie A2 valt of op een driewielig motorvoertuig met onbeperkt vermogen.
b. Twee jaar na afgifte rijbewijs kun je bij jouw gemeente aanvragen code 80 te laten vervallen of als je 24 wordt vervalt het automatisch en ben je daarna in het bezit van een rijbewijs A onbeperkt.
c. Lessen vanaf 21 jaar.

Verschil tussen de twee systemen:
In het 1ste systeem begin je op 17de met lessen en kun je op je 18de examen doen om daarna de volgende stappen op je 20ste en 22ste te maken. Dit betekent dat je op je 22ste al op een motorfiets met volvermogen mag/kan rijden. Examens op je 18de is dan theorie + AVB en AVD, vervolgens op je 20ste nog een keer AVD en op 22 nog een keer AVD.
In systeem 2 is het A1 rijbewijs gelijk aan systeem 1, dus dit zal niet veel voorkomen of een probleem zijn. Start iemand in dit systeem op zijn/haar 21ste, dan mag hij/zij op z’n vroegst op 23 jarige leeftijd op een zware motorfiets rijden. Examen op 21 is dan theorie, AVB en AVD en daarna klaar.

Aanscherping van de regels door het CBR

Het wordt op termijn lastiger om je motorrijbewijs te halen, omdat het CBR de regels verder aan zal scherpen. Start daarom nu met je rijlessen, zodat je binnenkort kunt genieten van jouw vrijheid op de motor.